- گنبد سبز
- گنبد خضرا
- گنبد مسجدالنبی
- گنبد مدل مسجدالنبی
- گنبد طرح مسجدالنبی
- ساخت گنبد طرح مسجدالنبی
- ساخت گنبد مدل مسجدالنبی
- گنبد استیل سبز
- گنبد آلومنیوم سبز
- ساخت گنبد در بیرجند
- گنبد سازی در بیرجند
- ساخت گنبد فلزی
- گنبد سازی در شیراز
- گنبد سازی لطیفی
- ساخت اسکلت گنبد
- گنبد سازی
ساخت گنبد سبز
گنبد طرح مسجد النبی ساخته شده در بیرجند ، مهرشهر – مسجد بلال
کارفرمای ساخت این مسجد مجمع خیرین سلامت خراسان جنوبی بوده و نظارت این پروژه به عهده مهندس متین حسینی بوده است.
طراحی معماری این گنبد توسط دکتر محمد میرزایی انجام شده و این گنبد توسط مجموعه گنبد سازی لطیفی به مدیریت مهندس ساسان لطیفی ساخته شد
قطر زیرین گنبد 9 متر می باشد.
اطلاعاتی کامل راجع به مسجد النبی
اماکن و اشیای مشهور مسجد النبی
– خانه / مرقد پیامبر(ص)
حجره/ خانه پیامبر(ص) در شرق مسجدالنبی بوده که محل دفن آن حضرت نیز هست و در توسعههای بعدی مسجد، به مسجد ملحق شد.
– مدفن حضرت فاطمه(س)
اهل سنت غالبا محل دفن حضرت فاطمه(س) را بقیع میدانند، اما بنابر بیشتر روایات شیعه، محل دفن، خانه او است که اکنون جزو مسجدالنبی است. برای نمونه، در روایتی از امام صادق در این باره آمده است: «فاطمه _ سلام الله علیها در خانه خویش دفن شد که[بعدها]عمر بن عبدالعزیز آن را به مسجد ملحق کرد.»علمای شیعه نیز هرچند به گونه یقینی در این باره اظهار نظر نکردهاند، احتمال قوی دادهاند که مدفن حضرت فاطمه اکنون جایی در مسجدالنبی است.
– ابواب مسجد النبی
ابواب یا درهای مسجد النبی از موضوعاتی است که در منابع مکتوب مدینهشناسی مبحث مفصلی را به خود اختصاص داده است. از قرن اول هجری تا دوران معاصر، شمار درهای مسجد همواره در حال تغییر بوده است.
مسجد النبی در آغاز سه درب داشته است:
– پیش از تغییر قبله از بیت المقدس به مکه، دری در سوی جنوب داشته که بعد از تغییر قبله این در بسته شده و به جای آن دری دیگر در شمال مسجد باز شده است.
– درِب معروف به «باب الرحمه»، «باب عاتکه» و «باب النبی» در سمت غرب مسجد. این در رو به روی خانه زنی از مهاجران بوده و بدین رو به نام او خوانده میشده است.
به این درب، باب السوق نیز میگفتهاند. سبب نامگذاری آن به باب النبی آن است که پیامبر(ص) از این در وارد مسجد میشده است. علت نامگذاری درب به «رحمت» ماجرایی است که بر اساس آن، مردی از این در به مسجد وارد شد و از پیامبر درخواست کرد تا برای باران دعا کند و پس از دعای پیامبر باران به شدت بارید.
– درب سمت شرق مسجد معروف به باب عثمان و باب جبرئیل. این درب رو به روی خانه عثمان بن عفان بوده است. گویند جبرئیل در این مکان در روز جنگ بنی قریظه بر پیامبر نازل شد.
در توسعههای مختلف در طول تاریخ، دربهایی بر مسجد افزوده و گاه برخی درها مسدود شد. هم اکنون، مسجد حدود ۸۶ درب دارد.
ستونهای مسجد النبی
از دیرباز، ستونهای مسجد النبی یکی از موضوعات منابع مدینهشناسی بوده است. در منابع عربی به این ستونها اسطوانه و اساطین میگویند. در این میان، برخی ستونها به دلایلی شهرت یافتهاند که برخی از آنها عبارتند از:
– ستون حنّانه
گویند پیامبر(ص) هنگام خطبههای جمعه بدین ستون تکیه میداد و چون منبر مسجد را ساختند، این ستون را ترک کرد. بنابر برخی روایات، ستون به سبب فراغ پیامبر نالهای سر داد و این باعث شهرت آن گشت. ستون از نخل بود و آن را دفن کردند. هم اکنون ستونی دیگر بر جایش قرار دارد.
– ستون توبه
ستون توبه یا ستون ابو لبابه که دومین ستون از سمت حجره یا قبر شریف و چهارمین ستون از سمت منبر است. علت اشتهار این ستون ماجرایی است که برای ابولبابه رفاعة بن المنذر پیش آمد.
او به سبب خیانتی که در ماجرای بنی قریظه به پیامبر کرد، ده روز خود را به ستون مسجد النبی بست تا این که سرانجام آیه ای(سوره الأنفال، آیه۲۷) در قبول توبه او نازل شد.
منبر پیامبر در مسجد النبی
– ستون محرس
نام دیگر این ستون، ستون امیر المومنین علی بن ابی طالب است. در علت نامگذاری این ستون گفتهاند که در آغاز حضور پیامبر(ص) در مدینه که بیم سوء قصد به جان پیامبر(ص) وجود داشت، امام علی(ع) در کنار این ستون مینشست و از پیامبر(ص) حراست و نگهبانی میکرد تا اینکه آیه ۶۷ سوره مائده نازل شد و پیامبر(ص) علی را از این کار بازداشت. نقل شده که امام علی(ع) در کنار این ستون نماز میخواند.
مِنبر پیامبر
پیامبراکرم(ص)در آغاز، هنگام سخنرانی در مسجد مدینه به درخت خرما تکیه میداد. سپس در سال هفتم یا هشتم هجری منبری برای ایشان ساخته شد. این منبر دو پله و جایی برای نشستن داشت و روایاتی از پیامبر(ص) در فضیلت آن در منابع ذکر شده است.
همین منبر پس از وفات پیامبر در مسجد ماند و خلفا و حاکمان مدینه در دورههای بعدی تنها تغییراتی در آن دادند از جمله معاویة بن ابی سفیان، چهار پله دیگر بر آن افزود. در دوره عباسی نظر به قدمت منبر، آن را عوض کردند و منبری دیگر بر جایش نهادند. منبری که امروزه در مسجد النبی وجود دارد، به دستور سلطان مراد عثمانی در سال ۹۹۸ق. ساخته شد. این منبر دوازده پلّه دارد و یک اثر تاریخی و هنری محسوب میگردد.
منبر پیامبر در مسجد النبی
محرابهای مسجد النبی
در مسجد النبی چند محراب وجود داشته یا دارد که مشهورترین آنها در ذیل آمده است. گفتنی است که دو محراب دیگر در سمت قبله یکی محراب عثمانی منسوب به سلاطین عثمانی که هم اکنون امام مسجد در آنجا میایستد و نماز را امامت میکند و دیگری محراب سلیمانی(ساخته شده در: ۸۶۰ق.) به نام سلطان سلیمان عثمانی نیز هم اکنون در مسجد وجود دارد.
– محراب پیامبر
در مسجد النبی جایی است که محرابی بر آن ساختهاند؛ اما پیامبر اکرم(ص) محرابی در مسجد نداشته و این محراب در سالهای بعد از او و گویا در زمان عمر بن عبدالعزیز در محلی که پیامبر نماز میگزارد، ساخته شد و احترام و قداست این محراب به همین سبب است.
دیدگاهتان را بنویسید